För mig är det viktigt att vara miljömedveten. Jag källsorterar så mycket jag kan; plast, papp, papper, glas, glödlampor och metall. De batterier jag har är uppladdningsbara. Bl.a. sorterar jag ut häftklammrar och små nubb och lägger dem i metallåtervinningen. Det blir förstås lite dyrare för er som kund men det är en minimal kostnad som jag hoppas att ni tycker det är värt.

 

Jag använder så många vattenbaserade produkter som möjligt. Idag är dessa produkter, framför allt lacker, minst lika bra som oljebaserade. De behöver längre torktid men det är inget som fördyrar arbetet. Det tar bara lite längre tid i form av väntan. Jag gör detta för att undvika att få ut lösningsmedel i naturen och skona min egen och andras hälsa. När jag gör rent lacksprutan häller jag vatten i färgkoppen, skakar och häller ut i en burk. Detta upprepar jag 4-5 gånger och då är färgsprutan nästan ren. Burken ställer jag på värmeelementet och då avdunstar vattnet och kvar blir färgen som en torr "kaka" och den lämnar jag på farligt avfall på återvinningscentralen.

 

Cellulosalack använder jag inte längre. Den innehåller en hel del farliga lösningsmedel, bl. a. de cancerframkallande ämnena toulen och butanol. Det är tyvärr lite synd, för moderna lacker har inte den glansen och djupet som en cellulosalack har. Men å andra sidan är de moderna lackerna mycket mer tåliga.

 

Men shellack använder jag, för den innehåller bara alkohol!

 

Så till er som läser det här, skriver jag: Tänk på miljön!


 
stäng