Möbelrenovering

Vad är det för skillnad på möbelrenovering och möbelrestaurering?

 

Möbelrenovering går ut på att återställa en möbel i brukbart skick. Möbelrestaurering går ut på att återställa en möbel i orginalskick. Jag arbetar med båda metoderna enligt ditt önskemål. På denna hemsida använder jag dock bara ordet möbelrenovering eftersom det är det ordet som de flesta känner till.

 

Möbelrenovering är ett yrke som har gamla traditioner. De stora mästarna höll uteslutande till i Stockholm. Det är från dessa mästare, såsom George Haupt, som man kan se möbler auktioneras bort för mångmiljonbelopp. Men även möbler från övriga landet såsom t.ex. Göteborg med omnejd kan betinga ett högt värde. En Lindomestol från tiden kan springa upp i många tusen kronor.

 

Mycket av det gamla gäller än idag men de gamla metoderna kräver mycket hantverksarbete och blir därmed dyrare än de moderna metoderna. Som exempel kan nämnas att lägga på shellack för hand i upp till 20 lager. Detta är givetvis ett oehört fint hantverk men resultatet blir detsamma om man lägger 20 lager med sprutpistol. Och kostnaden blir lägre.

 

Tillsammans med dig som kund bestämmer vi vilka metoder som skall användas för just din möbel. Generellt kan man säga att möbler som skall användas till dagligdags, t.ex. ett matsalsbord, bör beläggas med en modern lack för att erhålla så hög tålighet som möjligt. Medan däremot ett litet brickbord från 1800-talet som bara används för prydnadssaker mycket väl kan sprutas med shellack för att erhålla ett större glans och djup i lacken.

 

De flesta limningar gör jag med modernt trälim. Detta håller så gott som i evighet. Är det dock dålig passform samt ingen större belastning på limningen använder jag ett animaliskt lim. Är det både dålig passform och hög belastning använder jag ett 2-komponent lim. Det är i de fallen som det tar för lång tid (=dyrt) att bygga upp en bra passform. Vi limning av stolar gäller det att hålla ner kostnaden eftersom det sällan är något högre värde i stolen.

 

Skall däremot en möbel in på museum för att visas upp för eftervärlden är det viktigt att man verkligen restaurerar med gamla metoder.

 

Läs om möbelstilarna

 

Nedan ses ett exempel på hur man vid tillverkningen av en modern stol antingen har förlorat kunskapen om tapparnas funktion eller på ren illvilja bygger stolen undermåligt för att den skall gå sönder. Vilken orsak det än är så är resultatet att stolen går sönder ganska fort eftersom det inte finns någon hållbarhet i den.

bild_026_1843x2458.jpg

En till synes stabil och robust stol med tvärslåar nedtill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild_016_2458x1843.jpg

Här syns hur tappen är för liten för tapphålet, vilket medför att när man vickar på stolen så finns det inget mothåll upptill och nertill på tappen vilket medför att den lossnar ur tapphålet. För att en sådan här konstruktion skall hålla måste tappen vara lika stor som tapphålet (så när som på någon tiondels millimeter).

 

 

 

 

 


 

Klicka på bilderna för att få en förstorning

 

Ett exempel på ett bord med 20 lager shellack lagt med sprutpistol

s7000192__medium.jpg

s7000193__medium.jpgDetalj av bordet

Läs om shellack

 

Mina möbelvårdsprodukter köper jag på Ernst P AB.

 


 
stäng